napja van

KÖOK épületenergetikai fejlesztése - KEOP-5.5.0/A/12-2013-0356

 

Kökönyösi Oktatási Központ Nagy László Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése KEOP-5.5.0/A/12-2013-0356

Komló Város Önkormányzat 205,69 millió Ft összegű beruházásához támogatásban részesült, amelynek köszönhetően épületenergetikai korszerűsítésre került sor a KÖOK Nagy László Szakiskolán. A felújítás során az épület külső oldali hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje és fűtési rendszerének korszerűsítése történt meg.

2012.12.12-én meghirdetett „Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázati kiírására beérkezett „Kökönyösi Oktatási Központ Nagy László Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése” című pályázat sikeresnek bizonyult, az épület energetikai korszerűsítése megtörtént.

Komló Város Önkormányzata 174,84 millió forint összegű támogatásra jogosult a pályázat értelmében. A támogatás intenzitása 85 %, így saját forrásból 30,85 millió forintot kellene biztosítania az Önkormányzatnak. Az Önkormányzat erre az összegre támogatási kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium Önerő Alap és az Európai Unió Önerő alap támogatási rendszeréhez. A beadott BM Önerő alap kérvény elfogadásra került, amennyiben az EU Önerő alap is támogatást is megkapja az önkormányzat, akkor a teljes projekt 100%-os támogatottsággal rendelkezik.

A projekt során közvetlen célunk a fűtésre és használati melegvíz előállításra fordított energiafelhasználás csökkentése. Az épületenergetikai korszerűsítés során a külső falak utólagos külső oldali hőszigetelésére került sor 10 cm-es vastagságú EPS hőszigetelő rendszerrel, a lapostető 10 cm vastagságú hőszigetelést kapott. A külső oldali nyílászárók kicserélése is megtörtént, új, fokozott légzárású műanyag ablakokkal és ajtókkal. A gépészeti korszerűsítés folyamán az épületben kialakításra került a fűtés helyiségenkénti szabályozhatósága termosztatikus radiátorszelepekkel. A fűtési rendszer korszerűsítése során új, fordulatszám szabályozású szivattyúk, automatikus légtelenítők és nyomáskülönbség szabályzók kerültek beépítésre.

A kivitelezési munkák 2015. december 17-ig megvalósultak. A fejlesztés hatására az üvegházhatású gázkibocsátás évi 76,93 tonnával mérséklődik és 1368,1 GJ energiamegtakarítást realizálhat az intézmény, ami évente közel 11 millió forint költségmegtakarítást jelent az Önkormányzat számára.

A projekt elősegíti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását és példamutató magatartást állít a város polgárai számára.


  

Magyarország.hu
Ügyfélkapu
Közadat Kereső
Széchenyi 2020