napja van

Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál

Komló városa 1972 óta rendezi meg - általában kétévente - a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. 2013-ban a XX. fesztiválra került sor.

A fesztivál alapgondolata Kodály Zoltán műveinek és munkásságának megismertetése, a nemzetek közötti barátság erősítése, a résztvevő országok népdal- és kórusmuzsika-kincsének megismertetése, a kortárs kórusművek bemutatása és népszerűsítése.

A fesztiválokon az eltelt évek során 30 országból mintegy 150 együttes vendégeskedett, élvezve a város és a komlói közönség vendéglátó szeretetét. A város lakói a fesztivált szívügyüknek tekintik, és készek arra áldozni is. A vendég kórusokat a szívükbe zárják és a záró hangversenyen, együtt énekli a közönség a gyerekekkel Kodály felemelő záró kórusát: Forr a világ bús tengere ó magyar!

 A fesztiválok ideje alatt Komló városa három napra a gyerekeké! Barátságok szövődnek a zene egyetemes nyelvén, és három napra megvalósul Kodály Zoltán gondolata: „Legyen a zene mindenkié!”

Az eltelt több mint negyven év alatt közel 40 országból, mintegy 150 kórust és több mint 15.000 énekest látott vendégül Komló. A fesztiválokon jelen voltak hazai és külföldi szakemberek, ének-zenepedagógusok, többen a konferencia résztvevőiként, nemzetközi megfigyelőként Európa számos országából, sőt ázsiai földrészről és Brazíliából is. A felkért zsűritagok a szakma jeles hazai képviselői, zeneszerzők, professzorok, egyetemi zenepedagógusok, akik között többen maguk is gyakorló karnagyok. Többször volt vendége a városnak Kodály Zoltánné, Andor Ilona, Kocsár Miklós, Szokolay Sándor, Baross Gábor, Szőnyi Erzsébet, Bozay Attila, Sapszon Ferenc, ifj. Sapszon Ferenc, Lukin László, Erdei Péter, Tillai Aurél és sok más neves zenei szakember. A hazai kórusok közül a komlóiak mellett leggyakrabban a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus szerepelt, amelynek tagjai Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével belopták magukat a kórusmuzsikát szeretők szívébe.

A fesztiválok alapeszméje változatlan, mely Kodály műveinek népszerűsítését, a népek barátságának ápolását Bartók és Kodály gondolatai alapján, valamit az egyes népek dalainak, továbbá kortárs zeneszerzők kórusműveinek megismerését jelentik.

Vélemények a fesztiválról:

„Nagyon jó véleményünk van a komlói találkozókról (…). Igazi fesztivál légkör alakult ki. Gyerekeink a folytonosságot érzik, mert kétévenként találkozunk. Érezzük a közönség és a többi kórus szeretetét. Újra eljövünk, ha meghívnak.

                                                                                             (Szabó Dénes  a nyíregyházi Cantemus kórus karnagya)

Kodály álmát, mely szerint „Legyen a zene mindenkié” – saját hazájában óvni és tisztelni kell, erősíteni a gyerekekben a humán érdeklődést. Naponta halljuk, hogy Európához szeretnénk tarozni gazdaságilag, technikailag. A kultúrában viszont ott vagyunk! Operát hallgatni, tárlatot nézni, a Kodály – módszer szerint történő zenei nevelést tanulmányozni Európa jár Magyarországra és Komlóra is. Az elért eredményeket vétek lenne, veszni hagyni. Erre a jövőben is áldozni kell, központilag is, helyileg is.

                                                                                                 (Kocsár Miklós Erkel-díjas zeneszerző)

1993. január 22-én a Pécs-Baranyai Kulturális Kamara nívódíjban részesítette a fesztivált.

2013. június 23-án megkapta a várostól a „Pro Civitate” elismerést.

A fesztivál weboldala: http://korusfesztival.khszinhaz.hu/

 

Magyarország.hu
Ügyfélkapu
Közadat Kereső
Széchenyi 2020