napja van

Muzeális gyűjtemény (természettudományi gyűjtemény)

Komló város és környéke természettudományos kutatását dokumentáló adattár, kőzettár, őslénytani gyűjtemény, mikrolepidoptera (lepke) gyűjtemény, régészeti leletek és szakkönyvtár.

1990-ben alakult meg önálló muzeális gyűjteményként a Komlói Természettudományi Gyűjtemény. Anyagát városunk kutatói gyűjtötték össze, akik a természettudományok területén tevékenykedtek (biológusok, zoológusok, geológusok, paleontológusok stb.), a gyűjteményt több lelkes komlói lakos adománya is gazdagította.

1997-ben állandó kiállítás is nyílt "A Mecsek természetvilága" címmel és időszaki bemutatások is történtek a gyűjtemény anyagából, mely jelenleg a Komló Város Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény részét képezi.

Néhány kiemelkedő jelentőségű adat a gyűjteményből:

Lepidoptera gyűjtemény:

Az ország egyik legjelentősebb, nemzetközileg is ismert, több nyelven publikált gyűjteménye

    

Kőzetgyűjtemény:

A Mecsek hegység és környékének felszíni kutatásaiból és kutatófúrásaiból származó minták a származási hely és a kőzetnév megjelölésével. A fúrási minták különösen érdekesek és pótolhatatlanok.

     

Régészeti leletek:

A legutóbbi évtized szenzációs eredménye a komlói Szöge-hegyen felfedezett, 15 000 éves ősemberi eszközök lelőhelye. A felfedezés és ennek kutatása amatőr régész, Kanizsai László érdeme. Pontosan, leltári számokkal ellátva kerültek elhelyezésre a leletek a gyűjteményben. Munkáját pécsi és budapesti régészekkel együttműködve folytatja.

   

Magyarország.hu
Ügyfélkapu
Közadat Kereső
Széchenyi 2020