napja van

Komló Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata


KOMLÓ VÁROS HORVÁT NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA

Elnök:        Sarkadi László Alajos
Tagok:       Madjaric Julianna Iboljka
                  Deák Imréné
      

Történelmi visszatekintés

Az 1950-es évektől a bányászat teljes felfutásáig az ország valamennyi szegletéből sereglettek az emberek a „hívó szóra” Komlóra. Ebből következik, hogy számosan telepedtek le a valamilyen formában a horvát nemzetiséghez kötődő személyek. 1980-ban a helyhatósági választásokon a horvát nemzetiségi kultúra, hagyomány ápolására megalakult Komló Város Horvát Kisebbségi Önkormányzata Katona Gyuláné vezetésével.

Az  első ciklus az alapozás, ismerkedés ideje volt.  A második és a jelenlegi ciklusban már az összegyűjtött tapasztalatok hasznosítása volt a feladat. Jelenleg Sarkadi László Alajos a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nagyon jól működő kapcsolatrendszert alakított ki a közeli horvátországi Valpovo városával, immár tíz éve.

Komló és Valpovo között 2004. május 1-én testvérvárosi együttműködési megállapodás született.

Ma több százra tehető azon személyek száma, akik ütemezett rendszerességgel találkoznak egymással a két településen: ilyen az iskolások programcseréje, nyugdíjas klubok „barátkozása”, kiállítások cseréje, folklór együttesek városi rendezvényein való szereplés, a komlói Horvát Dalkör működése Taragyia Milica vezetésével.


Elérhetőségeink:

Sarkadi László Alajos elnök

Komló, Városház tér 3.

Tel.: 06-30-4651165

 

Jegyzőkönyvek

2024.

 

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

 

2018.

 

Magyarország.hu
Ügyfélkapu
Közadat Kereső
Széchenyi 2020