napja van

Torrice

A partnertelepülés neve: Torrice
Ország/Tartomány: Olaszország
Kapcsolat kezdete: 1990
Írásos megállapodás: 2001. október 23.

 

Az együttműködés területe: kulturális, oktatási, gazdasági

Az együttműködés fontosabb eseményei:
•kulturális csoportok bemutatkozása a testvérvárosban
•városi delegációk kölcsönös látogatása
•városi ünnepeken való részvétel tanulócsoportok cseréje
•vállalkozók tapasztalatszerző tanulmányútjai

Torrice Dél-Olaszországban, Rómától 60 kilométerre, Lazio tartományban található, körülbelül 5000 lelket számláló kisváros.Lakosságának 90 % -a katolikus vallású.

Történelmi kisváros, a római kori műemlékek gondozása fontos a város számára. A lakosság egy része a helyi szolgáltatóiparban, a munkavállalók többsége viszont a tartomány központjában, a hét kilométerre található Frosinonéban dolgozik. A városka gazdasági életét a turizmus és az olajbogyó-termesztés jelenti.

A városban egy alapfokú és két középfokú iskola működik. A középiskolák szakkörei ápolják a helyi hagyományokat.

Komló és Torrice közötti kapcsolat személyes kapcsolatból bontakozott ki. Az első hivatalos delegáció 1990 májusában érkezett Torriceba. A Nagy László Gimnázium jazz-balett csoportja, az Erkel Ferenc Zeneiskola alkalmi fúvószenekara és Árgyelán György fotóművész mutatkoztak be. A küldöttség tagja volt Szarka Elemér polgármester is, aki a kinttartózkodás során szerződést írt alá Benito Savo polgármesterrel, kilátásba helyezve egy jövőbeli kulturális-gazdasági együttműködést.

A látogatás viszonzásaként 1990. szeptemberben a Komlói Napokon szerepelt az olasz kisváros néptánccsoportja.

A két város polgármestere, Benito Savo és Páva Zoltán Komlón 2001. október 23-án látta el kézjegyével a testvérvárosi szerződéseket, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy segítik a városok vezetése és polgárai közötti kölcsönös megértést és ösztönzik a gazdasági, kulturális területeket érintő együttműködést. A testvérvárosi szerződések másolata a 10. számú melléklet.

Benito Savo lelkesen üdvözölte a szerződéskötést, amely hozzájárul az egységes Európa megteremtéséhez: „Európa mindenkié és nem csak az államok, hanem a népek Európája kell, hogy legyen, s ebben nagy lépés Komló és Torrice kapcsolata!”

A kapcsolat az idegenforgalmat, a turizmust és a gazdasági területeket érinti. Annak ellenére, hogy a Nagy László Gimnáziumban olasz nyelvet is oktatnak, nem jöttek létre a nyelvtudás fejlesztését szolgáló csereutak.

2000. június 23-án szándéknyilatkozatot írt alá a Federlazio di Frosinone, a Komló és Térsége Fejlesztési Kht., a Komló Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, a Komlói Ipari Park (Carbocer Kft.), a Mecseki Bányavagyon-hasznosító Rt., és Komló Város Önkormányzata. A Federlazio di Frosinone a Torrice közelében található Lazio tartomány kis- és középvállalkozásainak szövetsége. A nyilatkozat szerint „Az együttműködés elsődleges célja, hogy olyan integrált fejlődést biztosítson a különböző rendszerek és különböző gazdasági és szocio-produktív struktúrákkal rendelkező országok között, ami pozitív nemzetközi akcióként jelenhet meg az Európai Unió bővítésével kapcsolatban is.” A szándéknyilatkozat aláírásával a felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy támogatják a kis- és középvállalkozókat, a vegyesvállalatok létrehozását és a két település fiataljai közti kapcsolattartást.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Baranya Megyei Önkormányzat 2002-ben felvette a kapcsolatot Lazio tartománnyal, mert a kapcsolatfelvételt jelentősen megkönnyítette az, hogy Pécs Terracina, Komló pedig Torrice várossal kötött testvérvárosi megállapodást. A közeledés eredményeként a Federlazion belül működő Consorzio R.O.M.E. és a Baranya Megyei Önkormányzat között 2003. július 21-én létrejött az a Szándéknyilatkozat, amelyben megállapodnak abban, hogy segítik a kis- és középvállalkozások közötti információ és tapasztalatok cseréjét. 2004-ben tárgyalnak majd a felek a Baranya megyei gyógyturizmus fellendítéséről és arról, hogy a testvérvárosokban tölthessék a magyar fiatalok a nyári gyakorlatot.

A kapcsolatfelvétel óta minden második évben komlói csoport érkezik Torriceba, hogy a nyári egyhetes szünidőt a tengerparton tölthesse. A csoport magánúton szervezi a programokat és a kirándulásokat, általában Rómába és Nápolyba látogatnak. A következő évben a reciprocitás alapján a komlói kirándulók fogadják az olasz vendégeket. A szállást családok biztosítják egymás számára, így lehetővé vált szoros barátságok kialakulása az eltérő szokásokkal való ismerkedés során.

1998-ban a komlói Munkáskórust is vendégül látta Torrice.

2003 tavaszán Olaszországban helyhatósági választásokat tartottak. Giuseppe Baldesi, Torrice új polgármestere július közepén szívélyes bemutatkozó levelet küldött a Komlói Polgármesteri Hivatalba. A levélben említést tett arra vonatkozóan, hogy augusztusban ötven fővel együtt szeretne Komlóra látogatni, és személyesen is bemutatkozni. A Komlói Polgármesteri Hivatal elhárította a látogatást, mivel szintén augusztusban érkezett volna az a nagy számú delegáció, amelynek tagjai az előző év során fogadták a komlói turistákat. A Hivatal felajánlotta, hogy szeptember első hetében tudná a város az új delegációt üdvözölni, és meghívólevelet küldött a Komlói Napokra. Komló város válaszlevele felháborodást váltott ki az új, olasz vezetés körében. Az olaszországi magyar nagykövet számára továbbították a komlói választ, és kezdeményezték a testvérvárosi szerződés felbontását, amely természetesen lehetetlen. A viszály hatására az augusztusi, már megszervezett út is elmaradt.

2004. január végén Páva Zoltán polgármester nem hivatalos látogatást tett Torriceben, melynek célja, a kapcsolat felélesztése, sikeres volt.

(Farkas Anita szakdolgozata nyomán)

2005. április 13-17. „2005 perces Nemzetközi Kosárgálát” szervezett a Diák-és Ifjúsági Önkormányzatok Kulturális-, Érdekvédelmi- és Sport Egyesülete ( DÖKE) Komló Város Önkormányzatával közösen, (Társrendező: a Városi Sportközpont), a sportrendezvényre torricei fiatalok is meghívást kaptak. Ezáltal lehetőség nyílt arra, hogy a határokon túl élő fiatalok közös rendezvényen találkozhattak, mérhették össze tudásukat. A rendezvénynek igen nagy sikere volt, a csapatok nem csak 2005 percen át tartó sportágban vettek részt, de közös kiránduláson, jótékonysági esten is találkozhattak. A testvérvárosok közül a torriceiek mellett még a romániai Belényesből és a horvátországi Valpovoból érkeztek fiatalok, kiváló fiatal és tehetséges sportolók mérték össze tudásukat.

2005. június 23-26. tartó nemzetközi partnertalálkozó keretében befektetői hétvégén vettek részt a Torricéből érkező gazdasági, vállalkozói, turisztikai szakemberek. Komló Város Önkormányzata és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében egy szeminárium keretében cserélhették ki tapasztalataikat a komlói és a meghívott szakemberek. Megismerkedhettek néhány helyi jelentősebb céggel, vállalkozással.

2013. szeptemberében, hosszú ideig tartó szunnyadó kapcsolat felélesztése azzal, hogy Dott.ssa Alessia Savo vezetésével pályázatot adott be Torrice „Európa a polgárokért program” keretében meghirdetett pályázatra. Ebben kérték Komló város partnerségét, melyet a város Képviselő-testülete jóvá is hagyott.

 

Magyarország.hu
Ügyfélkapu
Közadat Kereső
Széchenyi 2020