napja van

KBSK tornaterem épülete épületenergetikai fejlesztése - KEOP-5.5.0/B/12-2013-0179

     

Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete épületenergetikai fejlesztése -            KEOP-5.5.0/B/12-2013-0179

Komló Város Önkormányzata 59,11 millió Ft összegű beruházásához támogatásban részesült, amelynek köszönhetően épületenergetikai korszerűsítésre került sor a Komlói Bányász Sport Klub Tornaterem épületén. A felújítás során az épület külső oldali hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje és fűtési rendszerének korszerűsítése történt meg.

2012.12.12-én meghirdetett „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva” című pályázati kiírására beérkezett „Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete épületenergetikai fejlesztése” című pályázat sikeresnek bizonyult, az épületek energetikai korszerűsítése megtörtént.

Komló Város Önkormányzata 50,25 millió forint összegű támogatásra jogosult a pályázat értelmében. A támogatás intenzitása 85 %, így saját forrásból 8,87 millió forintot kellene biztosítania az Önkormányzatnak. Az Önkormányzat erre az összegre támogatási kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium Önerő Alap és az Európai Unió Önerő alap támogatási rendszeréhez. A beadott BM Önerő alap kérvény elfogadásra került, amennyiben az EU Önerő alap is támogatást is megkapja az önkormányzat, akkor a teljes projekt 100%-os támogatottsággal rendelkezik.

A projekt során közvetlen célunk a fűtésre és használati melegvíz előállításra fordított energiafelhasználás csökkentése. Az épületenergetikai korszerűsítés során a külső falak utólagos külső oldali hőszigetelésére került sor 10 cm-es vastagságú EPS hőszigetelő rendszerrel, a lapostető 15 cm vastagságú hőszigetelést kapott. A külső oldali nyílászárók kicserélése is megtörtént, új, fokozott légzárású műanyag ablakokkal és ajtókkal. A gépészeti korszerűsítés folyamán az épületben kialakításra került a fűtés helyiségenkénti szabályozhatósága termosztatikus radiátorszelepekkel. A fűtési rendszer korszerűsítése során lecserélésre kerültek a korszerűtlen hőleadók, helyettük acéllemez lapradiátorok kerültek felszerelésére, új faelgázosító kazánt építettek be és a használati melegvíz tároló kicserélése is megtörtént.

A kivitelezési munkák 2015. november 30-ig megvalósultak. A fejlesztés hatására az üvegházhatású gázkibocsátás évi 145,25 tonnával mérséklődik és 432,33 GJ energiamegtakarítást realizálhat az intézmény, ami évente közel 2,44 millió forint költségmegtakarítást jelent az Önkormányzat számára.

A projekt elősegíti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását és példamutató magatartást állít a város polgárai számára.

          

Magyarország.hu
Ügyfélkapu
Közadat Kereső
Széchenyi 2020